Door het uitreiken van een prijs voor wetenschappelijk onderzoek wil de Academie pas afgestudeerde archeologen en kunsthistorici stimuleren in hun onderzoek. 

Sinds 1974 werd de Prijs Simone Bergmans aan negen laureaten toegekend. De bekroonde studies werden alle als artikel gepubliceerd in het Belgisch Tijdschrift voor Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis - Revue belge d'Archéologie et d'Histoire de l'Art.

De Academie heeft in 2013 de Prijs van de Koninklijke Academie voor Archeologie en Kunstgeschiedenis van België ingesteld waarvan het reglement in grote mate geïnspireerd is door dat van de Prijs Simone Bergmans maar waarvan het werkveld verbreed werd tot allen domeinen van de archeologie en de kunstgeschiedenis van België.

Deze driejaarlijks prijs werd in 2016 voor het eerst toegekend aan de heer E. Lamas-Delgado voor zijn studie Miguel Manrique – Michele Fiammingo (ca 1610/12 – 1647) : un peintre flamand entre Anvers, Gênes et Malaga die gepubliceerd werd in het Belgisch Tijdschrift voor Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis - Revue belge d'Archéologie et d'Histoire de l'Art LXXXVII, 2018, p. 187-224.

Mevr. A. De Poorter is secretaris van deze prijs waarvan de volgende sessie in 2020 begint. U kan haar bereiken via info [at] acad.be.

Het reglement kan u hier vinden.